Ta bort foliering på bil

Kan man ta bort foliering på bil?

Det går utmärkt att ta bort en foliering på sin bil (förutsatt att det är originallack på bilen). Vi brukar rekommendera att vända sig till en rekondfirma.

Vill man göra det själv så går det, men det tar lite tid. Bra om man har en ångmaskin att tillgå, då kan man ånga upp folien och sedan dra av den. Det går även att använda värmepistol för att värma upp folien och sedan dra av den. Vid båda metoderna gäller det att värma lagom mycket, så folien blir gummiaktig och lättare att dra bort. En för kall folie brukar spricka och en alltför varm drar man sönder.

Tänk på att inte använda kniv eller annat vasst verktyg vid avfolieringen, utan pilla upp kanten på folien med nageln.

En folie av hög kvalité brukar inte lämna särskilt mycket klisterrester, men om man rensar av den på fel sätt eller har använt en billigare folie, så kan det lämna kvar klister. Då kan man använda rengöringsmedel för att ta bort detta. Blir det mycket klister kvar finns det ett speciellt limborttagningsmedel som löser upp limmet, sedan är det bara att torka bort. Båda finns att köpa i vår webshop.

Lämnar folie mycket klister på bilen när man tar bort den?

Om du har folierat bilen med en folie av hög kvalité och rensar av den korrekt, lämnar den mycket lite klisterrester.

Det gäller att ha rätt temperatur på folien, för kall så spricker den lätt, och för varm så drar man sönder den. Enklast är att rensa bort den med värmepistol eller ångmaskin.

För eventuella klisterrester kan man använda vilket rengöringsmedel som helst (prova alltid på liten dold yta först) eller köpa från vår shop. Blir det mycket klister kvar så finns det även ett speciellt limborttagningsmedel att köpa, som löser upp limmet.

Vad ska man tänka på inför borttagning av folie på bilen?

En sak man ska tänka på, egentligen redan innan man gör folieringen, är om det är originallack på bilen eller ej. Om bilen har efterlackerade delar så behöver de härda i minst 4 veckor innan det folieras. Detta för att alla ångor ska ha lämnat lacken. Om man inte väntar riskerar man att folien ”bränner in” i lacken, så när man tar bort folien följer delar av lacken med. Detta kan även hända på dåligt lackerade ytor.

På originallack och ordentligt lackerade delar som fått härda rätt tid går det utmärkt att ta bort folien.

 

 

Folierade bilar på rad

Vad kostar det att ta bort folie på bilen?

Det är väldigt svårt att uppskatta hur mycket det kostar att ta bort folien. Vi har en löpande timdebitering på 690:-/tim. Hur många timmar som behövs beror på storlek på bil, folieleverantör och hur länge den har suttit på bilen.

Det kan även behövas en rekonditionering av bilen efter man har tagit bort folien, därför brukar vi rekommendera att man vänder sig direkt till en bilrekonditionerare.

Hur tar man bort folieringen på bilen?

Att rensa bort folieringen är egentligen inga svårigheter och går att göra själv om man har lite tålamod. Det tar ganska många timmar, men det finns några saker man kan tänka på för att det ska gå lite enklare;

  1. Se till att folien är lagom varm. Om folien är kall när du drar av den kommer den spricka lätt och du får bara med dig mindre bitar. Om den å andra sidan är för varm blir folien lite som tuggummi och man drar då sönder den. Är den lagom varm blir folien aningen töjbar och släpper från lacken tillsammans med limmet.
    Enklast är att använda värmepistol eller ångmaskin till detta. Är det en solig varm sommardag kan man även prova att stå utomhus så solens strålar får värma upp folien.
  2. Dra av folien i rätt riktning. Försök att hålla ungefär 60 graders vinkel när du drar av folien. Om du drar den rakt ut i 90 grader så är folien mer benägen att gå av.
  3. Dra av folien i lagom takt. Om du drar för hastigt kommer också folien att gå av lättare. Dra istället i ett lugnt, jämnt tempo, då behöver man inte heller lika mycket kraft.
  4. Använd inte kniv för att pilla upp kanter, då repar man lacken. Använd nageln för att få upp ett hörn och dra sedan lite lugnt tills du får tag i en större bit att hålla i.
  5. Ha tålamod. Det tar tid att få bort all folie, oavsett om man är proffs eller lekman.
Inläggets innehåll

Få en offert

Fyll i formuläret så återkommer vi snarast