Olika typer av dekaler

Hittar du inte vad du söker i djungeln av dekaler på nätet? Här kan du läsa om några vanliga typer av dekaler, och vad dem kan användas till.

Vad är det för skillnad på rund och konturskuren dekal?

Runda dekaler är precis som de låter, runda. Ditt tryck printas och sedan skär man ut den. Detta har man till exempel ofta till give aways.
En konturskuren dekal däremot skärs ut i ett mönster. Ofta följer det trycket som är printat. Detta ger ibland ett lite mer arbetat intryck och ser inte så klumpig ut som ett runt klistermärke ibland kan göra.
Med detta sagt finns det tillfällen när det är snyggare med en rund (eller fyrkantig) dekal och gånger när det är snyggare med en konturskuren. Men alla alternativ finns att välja när du köper dina produkter hos oss.

 

När används en lätthäftande dekal?

Ett lätthäftande klistermärke, eller kampanjdekal som de också kallas, används för tillfällig marknadsföring. De är vanligt förkommande på mässor, event och vid rea eller kampanjer i butiker.

De är enkla att applicera och lika enkla att rensa av, då de inte lämnar något klister när man tar bort dem. Dem är perfekta att sätta på glas, fordon, skyltar och andra plana, enklare ytor. De är inte avsedda för att montera på till exempel betong eller andra svårare ytor, där behövs en annan typ av aggressivare klister.

Då dessa är avsedda att ha en kortare livslängd brukar man inte laminera denna typen av produkt.

Tips! Du hittar färdiga rea-dekaler i vår shop, perfekt för kampanjer och mycket snyggare än att hänga upp ett papper i skyltfönstret.

 

 

Plotter skär ut dekal

Vad menas med hårdhäftande dekal?

En hårdhäftande dekal är utformad för att vara permanent och svår att ta bort från ytan när den väl har applicerats. Dessa klistermärken används när långvarig eller permanent dekoration eller märkning önskas, samt på underlag som kräver ett mer aggressivt klister. Det kan till exempel vara betong, asfalt, gummi med mera.

På denna typ av dekal monteras ofta ett laminat för att ge trycket längre hållbarhet. Detta laminat finns i olika ytstrukturer som till exempel matt, blankt och betongeffekt. Ska dekalen sitta på golv bör man applicera ett skyddande golvlaminat som är halkskyddsklassat.

Det är viktigt att tänka på att när de väl har applicerats, kan de vara svåra att ta bort och kan lämna kvar limrester eller orsaka skador på ytan om de avlägsnas felaktigt.

 

Hur fungerar en dubbelsidig dekal?

En dubbelsidig dekal kan läsas från två håll, både från klistersidan och från framsidan.

Detta är väldigt vanligt att montera på glas där informationen behöver synas från både utsida och insida. På till exempel bussar är dessa vanliga. Där behöver passagerare på bussen få information, och även personer som är utanför bussen.

Dubbelsidiga klistermärken går även att göra med olika budskap. På ena sidan kan man ha information om öppettider och på andra sidan ett erbjudande till exempel.

Så hur tillverkas de då? Jo i botten har man en transparent folie. På den trycker man det budskap som ska vara mot klistersidan. Detta budskap trycks spegelvänt. Efter det lägger man på en blackout, en svart ”platta” som gör att inte budskapet lyser igenom.
Sen trycker man det budskap som ska vara på framsidan av dekalen. När allt detta är gjort skärs den ut, klart!

Inläggets innehåll

Få en offert

Fyll i formuläret så återkommer vi snarast

Folierad bil i solnedgång

VI SÖKER PRODUKTIONSPERSONAL MED INRIKTNING MONTAGE.

Vi på Sign Solutions har i över 25 år försett Halmstads företag med snygga reklamlösningar. Nu söker vi produktion-/montagepersonal till vårt kreativa och härliga team.