5 frågor och svar om fönsterfilm

Insynsskydd, även känt som fönsterfilm, är en typ av frostad plastfilm som används för att minska insynen genom glasytor. Den vanligaste effekten som denna film ger är ett frostat eller opakt utseende på fönstret som gör att man inte direkt kan se igenom den, men den släpper fortfarande igenom mycket ljus.
Man kan montera den på hela eller delar av fönstret, och det går även att skära ut mönster i filmen.
Många använder fönsterfilm i badrum, på kontor eller i skolor för att öka avskildheten och skapa en lugnare atmosfär.

Vad är frostad fönsterfilm?

Insynsskydd ger en frostad eller mjölkaktig yta på fönstret när den appliceras. Detta gör att mycket av ljuset kan passera igenom, men detaljer blir suddiga och svåra att urskilja.
En av huvudanvändningarna för fönsterfilm är att skapa integritet i utrymmen där du inte vill att människor ska kunna se in, såsom badrum, sovrum eller konferensrum.
Man kan installera fönsterfilmen på hela eller delar av fönstret, men det går också att skära ut mönster och till och med trycka egna mönster på den, för att få den helt personlig.

Många företag väljer att skära ut eller printa sina logos eller ha med företagets färger i den frostade filmen, för att höja varumärkesidentiteten i butiken eller på kontoret.
Våra frostade folier har en väldigt fin, lite glittrig effekt som blir väldigt effektfull på glas.

Kan man ta bort plastfilm från glas?

Att ta bort fönsterfilm är oftast inga problem. Här följer några råd som fungerar för våra typer av fönsterfilm:

 1. Hitta en kant: Försök hitta en kant eller hörn på fönsterfilmen där du kan börja dra av den. Ibland kan det vara enklare att börja från ett hörn.
 2. Använd värme med försiktighet: Om filmen är svår att dra av, kan du väldigt försiktigt använda värme för att mjuka upp limmet. Använd en hårtork för att värma upp filmen. Håll hårtorken cirka 15-20 centimeter från ytan och rör den över filmen. Värmen bör göra limmet mjukt och filmen lättare att dra bort. Tänk bara på att glas är känsligt för temperaturskillnader så använd värme med stor försiktighet. Ett bra alternativ är att ta bort filmen när solen står på glaset och redan har värmt upp filmen. fönster
 3. Dra långsamt och jämnt: Dra försiktigt i en vinkel på filmen. Dra inte för snabbt, särskilt om du inte har använt värme, för att undvika att filmen går sönder och lämnar rester.
 4. Använd tvål och vatten (vid behov): Om det finns kvar rester av lim eller om filmen varit på plats länge, kan du använda en blandning av varmt vatten och mild tvål för att ta bort limrester. Applicera blandningen på ytan och använd en mjuk trasa eller svamp för att gnugga bort eventuella återstående limrester.
 5. Använda isopropylalkohol (vid behov): Om tvål och vatten inte räcker, kan du prova att använda isopropylalkohol för att ta bort limrester. Applicera en liten mängd på en mjuk trasa och gnugga försiktigt.
 6. Var försiktig med skrapverktyg: Undvik att använda skrapverktyg eller vassa föremål som kan repa glaset. Om du behöver använda något liknande, se till att det är plast eller något som inte skadar glaset.

Kom ihåg att varje situation är vara unik, och resultatet kan variera beroende på typen av fönsterfilm, hur länge den har varit på plats och andra faktorer.

Hur fäster man frostad film på fönster?

Den frostade filmen vi använder oss av har så kallade luftkanaler. Detta gör att man enkelt kan trycka ut eventuella luftblåsor som blir vid montage.
Därför monteras vår film utan vatten, precis som en vanlig dekal. Det enda du behöver är en filtskrapa, en kniv och eventuellt lite tejp. Så här gör du:

 1. Fönsterfilm appliceras på rena, torra ytor. Se därför till att ytan är väl rengjord och att rengöringsmedlet har hunnit dunsta innan du börjar montera din film.
  (Tips: Du hittar flera bra rengöringsmedel i vår webbshop)
  Optimal arbetstemperatur är mellan 8-20 grader. Är ytan för kall fäster inte filmen lika bra. Är ytan istället för varm blir filmen mer gummiaktig och töjs väldigt lätt.
 2. Mät in placering på fönsterfilmen och tejpa fast den.
 3. Dra ner och ut ca 10cm av bakpappret och vik undan kanten på baksidan.
 4. Fäst den översta delen av filmen med hjälp av en filtskrapa.
 5. Dra bitvis undan bakpappret, alternativt dra bort resten av bakpappret beroende på storlek på plastfilmen.
  Håll lite spänning i filmen medan du skrapar fast den mot underlaget, men dra inte för hårt, då riskerar du att töja den. Skrapa hela tiden horisontellt, från mitten och utåt, en liten bit i taget.

Vilka användningsområden har fönsterfilm?

En frostad fönsterfilm har många användningsområden och används både privat och av företag och i skolor.
I huvudsak används den för att på något vis skapa avskildhet och/eller ge en lugnare atmosfär. Man kan frosta hela eller delar av fönstret.
Många skolor sätter upp fönsterfilm så att eleverna inte ska behöva bli lika distraherade av personer som går förbi klassrummet eller leker utanför på skolgården.

På ett kontor eller i en butik kan man såklart också använda filmen för att skapa avskildhet, men många väljer den för att med enkla medel öka igenkänningen för företaget och skapa en mer enhetlig och estetiskt tilltalande miljö. Filmen görs måttanpassad och det går att printa på den och även skära ut mönster i, så man kan få den precis hur man önskar.

Privatpersoner monterar ofta fönsterfilm om de bor på en plats där det är mycket trafik, nära till grannen, eller kanske har en cykelbana precis utanför fönstret.
Här kan det vara lämpligt att montera ett insynsskydd en bit upp på fönstret. Detta hindrar att folk kan se rakt in men man kan fortfarande se ut över det frostade insynsskyddet, samtidigt som det naturliga ljusinsläppet finns kvar.
En annan fördel kan vara att solen inte lyser lika skarpt in på växter och annat ömtåligt som står på fönsterbrädan.

Var kan jag köpa insynsskydd?

Oavsett vilken typ av fönsterfilm du behöver vågar vi säga att vi kan hjälpa dig. Vi har lång erfarenhet kring de flesta olika typer av dekor.
Det är alltid kostnadsfritt att få en offert av oss.
Har du en idé så spinner vi vidare på den, eller börjar vi från grunden och spånar kring vad du kan tänkas behöva och vilja ha. Det finns en mängd olika typer av insynsskydd och tillsammans kommer vi fram till bästa lösningen för ditt behov, oavsett om det gäller heltäckande frostning eller ett mindre insynsskydd.

När vi har en layout klar som du är nöjd med så kör vi igång produktionen. Den görs inhouse av oss i Halmstad. Du kan också välja om du vill montera din film själv eller önskar att vi ska göra det.
Vi lämnar alltid garanti på våra utförda arbeten för att du som kund ska kunna känna dig trygg.
Ring eller maila oss för information eller offert!

 

Inläggets innehåll

Få en offert

Fyll i formuläret så återkommer vi snarast