Vi förklarar stenskottsskydd

Stenskottsskydd är en transparent film som appliceras på en bils kaross för att förhindra skador från stenar, grus och andra föremål som kan slå upp från vägen när man kör.

Vad är stenskottsskydd?

Stenskottsskydd, även känt som ”PPF” (Paint Protection Film) är en klar självhäftande skyddsfilm som appliceras på utsatta delar på bilen för att skydda lacken från stenskott, repor och andra mindre skador.

Denna film har en mängd fantastiska egenskaper som antividhäftningsförmåga, är självläkande och UV-resistent.

Stenskottsskydd går under många olika namn, till exempel PPF, repskydd, lastskydd, stenskottsfilm och skyddsfilm för att nämna några.

 

Hur fungerar stenskottsskydd?

Denna folie är flexibel, hållbar och helt transparent, och skyddar bilens lack från skador. Samtidigt är det i princip osynligt och bibehåller bilens estetiska utseende. Genom att använda avancerade material och teknik, som självläkande egenskaper och precisionsapplicering, kan denna typ av skydd förlänga bilens livslängd och värde.

Materialet består av:

  • Översta Skiktet: Detta lager är behandlat för att vara hydrofobt (vattenavvisande) och UV-resistent, vilket hjälper till att skydda folien från väderpåverkan och att bibehålla dess klarhet över tid.
  • Mellanskiktet: Huvudskiktet av TPU är flexibelt och starkt, vilket ger själva skyddet mot fysiska skador som stenskott och repor.
  • Adhesiv skiktet: Det självhäftande lagret gör att filmen fäster mot bilens lack utan att skada den. Det är också designat för att vara lätt att applicera och ta bort, om det skulle behövas.

 

Hur länge håller stenskottsskydd?

Med normalt slitage håller denna film under många år då den har både självläkande egenskaper och UV-resistent skikt som skyddar mot gulnad.

Det finns vissa saker du kan göra för att hjälpa till att hålla den fin under ännu längre tid;

  • Tvätta bilen regelbundet för att hålla undan smutsen. När du tvättar med varmt vatten kommer dessutom filmen att självläka från stenskott och repor med hjälp av varmvattnet.
  • Tvätta med rätt schampo och vax. Hexis har tagit fram ett speciellt schampo och vax som hjälper till att bibehålla filmen under längre tid. Finns att köpa i vår webshop.
  • Inspektera gärna filmen med jämna mellanrum. Små skador är enklare att reparera än större, så skulle det uppstå kan de oftast åtgärdas innan de förvärras.
Stenskottsskydd

Riskerar stenskottsskydd att gulna med tiden?

Högkvalitativa skyddsfilmer tillverkas med avancerade material som är UV-resistenta och behandlade för att motstå gulning. Billigare filmer kan däremot använda material som är mer benägna att gulna över tid.

Vi använder oss av Hexis Bodyfence som har livstids garanti mot gulnad, så länge man följer deras råd.

 

Blir stenskottsskydd repigt?

En av de mest imponerande egenskaperna hos högkvalitativa skyddsfilmer är deras självläkande förmåga. Detta innebär att repor och märken i filmen kan ”läkas” genom exponering för värme, antingen från solen, varmvatten eller genom att använda en värmepistol. Materialet återställer sig själv genom att de små reporna fylls ut och ytan åter blir slät.

 

Hur monterar man stenskottsskydd?

Mindre delar kan man utan problem montera på egen hand. Man behöver en appliceringsvätska och en skrapa.

  • Man börjar med att klippa/skära till sitt skydd så det passar på bilen.
  • Sedan sprayar man appliceringsvätskan på den del av bilen som det ska monteras på. Därefter drar man av skyddsfilmen på skyddet och sprayar rikligt med vätska även där.
  • Efter det lägger man stenskottsskyddet på plats och skrapar dit det med en filtskrapa. Det är viktigt att börja från mitten och gå utåt, så man får med sig all vätska.
  • Den sista vätskan som blir kvar kommer dunsta bort av sig självt.

 

Vilket stenskottsskydd är bäst?

Det finns många leverantörer av denna typ av folie. Vi har valt att använda oss av Hexis Bodyfence. Den har många fantastiska egenskaper och livstids garanti mot gulnad.

Till exempel så är den självläkande med hjälp av värme. Låt helt enkelt bilen stå i solen av varm dag eller tvätta den med varmt vatten. Det går också bra att använda en värmepistol för att läka reporna och stenskotten.

Den har även smutsavvisande egenskaper så att man enkelt kan tvätta bort insekter, asfaltsfläckar, fågelspillning med mera.

Filmen blir också i princip osynlig när den är monterad på bilen.

Våra montörer är certifierade för att montera just Bodyfence PPF och vi är även en del av ”Bodyfence corner” vilket gör att du lugnt kan räkna med ett bra resultat när du lämnar bilen hos oss.

Inläggets innehåll

Få en offert

Fyll i formuläret så återkommer vi snarast

Folierad bil i solnedgång

VI SÖKER PRODUKTIONSPERSONAL MED INRIKTNING MONTAGE.

Vi på Sign Solutions har i över 25 år försett Halmstads företag med snygga reklamlösningar. Nu söker vi produktion-/montagepersonal till vårt kreativa och härliga team.