Tvättråd för bilar med PPF lackskydd

Att montera skyddsfilm på sin bil har blivit ett populärt sätt för att hålla lacken i fint skick. Men hur fungerar det egentligen att tvätta en bil med PPF. Och går det att vaxa den? I detta inlägg reder vi ut frågorna kring skyddsfilm.

Kan man tvätta en bil som har PPF?

Absolut! Filmen håller sig faktiskt finare i finishen längre om man tvättar den regelbundet.

Vi rekommenderar att tvätta bilen i Hexis schampo för bilar med skyddsfilm då den hjälper till att bibehålla ytan och glansen. Vill man stärka filmen ytterligare finns det även vax för skyddsfilm. Båda finns att köpa i vår webshop.

Det går även bra att tvätta bilen i automattvättar som använder professionella tvättmedel och borstar.

 

Vad finns det för tvättråd för bilar med PPF?

Det finns vissa saker man kan göra för att få sin stenskottsfolie att hålla sig fin längre.
Dels bör man vara noga med tvätt, och hur man tvättar (se råd nedan). Sedan kan man även använda sig av schampo och vax som är speciellt avsedda för stenskottsfolie. Dessa hittar du i vår webbshop och heter Bodyreload samt Bodyshine.

Tvättråd:
Håll bilen ren. Smuts torkar med tiden ut folien så detta är viktigt för en längre hållbarhet. Är bilen bara lite smutsig kan det räcka med att bara skölja av den då smuts brukar lossna relativt enkelt från stenskottsfolie.
Bilen kan rengöras i vilken konventionell biltvätt som helst med rengöringsprodukter och rengöringsmedel som används för professionellt underhåll av fordon.
Vänta minst 48 timmar men gärna upp till en vecka med att tvätta bilen efter applicering av stenskottsfolie.

Rengöringsmedel:
Rengöringsmedlet får inte ha en slipande effekt, vara högaktigt surt eller alkaliskt. Ett PH-värde mellan 6-8 rekomenderas och det måste vara fritt från starka lösningsmedel eller alkoholer.

Högtryckstvätt:
Använd så lågt tryck som möjligt, ej över 75 Bar på minst 50cm avstånd. Undvik varmare vatten än 35° C.
Undvik att spruta snett in mot foliekanten utan håll aggregatet rakt framifrån, dvs vinkelrätt mot ytan. Var extra försiktig om fordonet kommer direkt utifrån och det är minusgrader ute.

Avfettning:Långvarig exponering av naturpavfettningsmedel kan negativt påverka dekoren och övriga plastdetaljer.
Tvätta och skölj noga så fort smutsen är lös. Tänk på att lång exponeringstid och solvärme kan förstärka naturavfettningsmedlens negativa påverkan.

Tips: Gör alltid ett test på en liten yta innan du rengör hela bilen.

 

Kan man köra en bil som har PPF i biltvätten?

Då skyddsfilmen har självläkande egenskaper går det utmärkt att köra bilen genom en automattvätt.

Men tänk på att det skiljer sig mellan olika automattvättar, vissa använder skonsammare rengöringsmedel än andra. Nyare tvättar brukar ha lite snällare borstar och mildare rengöringsmedel, vilket i så fall är att föredra. Så kolla gärna upp detta om du kommer köra bilen i biltvätt.

 

 

Kan man använda högtryckstvätt på en bil som har PPF lackskydd?

Det går bra att köra högtryckstvätt på bilen, men tänk på följande:

Vänta minst 48 timmar, gärna upp mot en vecka före första tvätt.

Använd så lågt tryck som möjligt, ej över 75 Bar.
Spruta på minst 50cm avstånd. Undvik varmare vatten än 35° C. Undvik helst även väldigt kallt vatten då kylan gör att folien kan bli något sprödare.

Undvik att spruta snett in mot foliekanten utan håll aggregatet rakt framifrån, dvs vinkelrätt mot ytan.

Var extra försiktig om fordonet kommer direkt utifrån och det är minusgrader ute.

 

Hur bra håller lackskydd på bil?

På filmen vi använder är livstids garanti mot gulnad och sprickor, under förutsättning att den installeras och sköts rätt.

Generellt hur länge en skyddsfilm håller sig fin ut beror på flera olika saker som tex märke. En billigare film kan ha kortare livslängd.

Det är också rekommenderat att använda schampo och eventuellt vax som är framtagna för PPF då dem hjälper till att stärka filmen och ger en smuts och vattenavvisande yta.

 

Kan man ta bort PPF på bilen?

Det går utmärkt att ta bort PPF på sin bil (förutsatt att det är originallack på bilen). Vi brukar rekommendera att vända sig till en rekondfirma.

Vill man göra det själv så går det, men det tar lite tid. Bra om man har en ångmaskin eller värmepistol att tillgå, då kan man ånga/värma  upp filmen och sedan dra av den. Vid båda metoderna gäller det att värma lagom mycket, så filmen blir lite gummiaktig och lättare at dra bort.

Tänk på att inte använda kniv eller annat vasst verktyg vid avfolieringen, utan pilla upp kanten på filmen med nageln.

En film av hög kvalité brukar inte lämna särskilt mycket klisterrester, men om man rensar av den på fel sätt eller har använt en billigare film, så kan det lämna kvar klister. Då kan man använda rengöringsmedel för att ta bort detta. Blir det mycket klister kvar finns det ett speciellt limborttagningsmedel som löser upp limmet, sedan är det bara att torka bort. Båda finns att köpa i vår webshop.

 

Kan man vaxa en bil som har PPF lackskydd?

En bil folierad med blank PPF går utmärkt att vaxa. Det gör att filmen håller sig finare längre då den får en smuts och vattenavvisande yta. Vi rekommenderar enbart att använda sig av vax som är gjort för just bilar med skyddsfilm. Det vi säljer i shopen kommer från Hexis, en ledande tillverkare på marknaden.

Allra bäst fungerar det om man använder det tillsammans med deras schampo. Då har du ett bra skydd från väder och vind, och regelbunden användning av vaxet stärker ytan på skyddsfilmen.

Du hittar länk till vaxet här.

 

 

Inläggets innehåll

Få en offert

Fyll i formuläret så återkommer vi snarast