Tvätta folierad bil

Går du i tankarna att foliera din bil men känner dig osäker på hur du ska ta hand om den efteråt? Då hittar du en mängd nyttig information här.

Om du helfolierar din bil hos oss får du även med dig instruktioner med alla tvättråd du behöver för att du ska kunna ha en fin bil så länge som möjligt.
Som en extra present ingår också en flaska schampo från Hexis, speciellt framtagen för folierade bilar.

Kan man tvätta en bil som är folierad?

Absolut! En foliering håller sig faktiskt finare i finishen längre om man tvättar den regelbundet. Folien har en inbyggd smutsavvisande yta, så in emellan tvättarna brukar det räcka att bara skölja av bilen.

Vi rekommenderar att omgående ta bort fläckar så som fågelspillning, då detta annars kan riskera att bränna ner i folien och lämna en tråkig fläck. Detta är framför allt risk när solen står på.

Man kan även tvätta bilen i automattvätt, men vi rekommenderar handtvätt, då detta över tid är skonsammare för folien.

 

Kan man vaxa en folierad bil?

En bil folierad med blank folie går utmärkt att vaxa. Det gör att folien håller sig finare längre. Vi rekommenderar dock enbart att använda sig av vax som är gjort för just folierade bilar. Det vi säljer i shopen kommer från Hexis, en ledande folietillverkare på marknaden.

Allra bäst fungerar det om man använder det tillsammans med deras schampo. Då har du ett bra skydd från väder och vind, och vaxet ger även folien en smuts- och vattenavvisande yta.

Du hittar länk till vaxet här.

 

Kan man köra en helfolierad bil i biltvätten?

Det går att köra en folierad bil genom en automattvätt. Folien kommer inte släppa eller gå sönder. Dock rekommenderar vi att handtvätta bilen, då detta är skonsammare över tid.

Man ska också tänka på att det skiljer sig mellan olika automattvättar, vissa är skonsammare än andra. Nyare tvättar brukar ha lite skonsammare borstar och mildare rengöringsmedel, vilket i så fall är att föredra. Så kolla gärna upp detta om du kommer köra bilen i biltvätt.

sticker på en blå bil

Kan man använda högtryckstvätt på en folierad bil?

Det går bra att köra högtryckstvätt på bilen, men tänk på följande:

Använd så lågt tryck som möjligt, ej över 75 Bar.
Spruta på minst 50cm avstånd. Undvik varmare vatten än 75° C. Undvik helst även väldigt kallt vatten då kylan gör att folien kan bli något sprödare.

Undvik att spruta snett in mot foliekanten utan håll aggregatet rakt framifrån, dvs vinkelrätt mot ytan.

Var extra försiktig om fordonet kommer direkt utifrån och det är minusgrader ute.

 

Hur bra håller en foliering?

Själva folien släpper inte från bilen, utan det som snarare avgör livslängden är hur folien ser ut i finishen.

Hur länge den håller sig fin beror på flera olika saker. Dels beror det på märke på folien. En billigare folie kan ha kortare livslängd. Vi arbetar endast med ledande folietillverkare så som Hexis, 3M, Avery med flera.

Om du vill att den ska hålla så länge som möjligt bör du tänka på följande:

  1. När bilen inte används, ha den stående i garage eller carport. Solens brännande strålar är nämligen en stor orsak till att folien blir matt och tråkig i färgen.
  2. Handtvätta bilen. Även om det går att tvätta i automattvätt, så är det över tid mer slitsamt för folien, speciellt om tvätten använder starkare medel.
  3. Ta bort insekter och fågelspillning omgående. Då hinner det inte bränna ner i folien, vilket det annars kan riskera göra om man har otur.
  4. Använd schampo som är framtaget för folie, den hjälper folien att hålla sig fräsch längre. Schampot hittar du i vår webshop.
Inläggets innehåll

Få en offert

Fyll i formuläret så återkommer vi snarast

Folierad bil i solnedgång

VI SÖKER PRODUKTIONSPERSONAL MED INRIKTNING MONTAGE.

Vi på Sign Solutions har i över 25 år försett Halmstads företag med snygga reklamlösningar. Nu söker vi produktion-/montagepersonal till vårt kreativa och härliga team.