Foliering av bil

Vad är en helfoliering?

En foliering av din bil innebär att man klär hela bilen i en självhäftande vinyl. Idag har dessa folier luftkanaler som gör att det inte blir några tråkiga luftbubblor.
Många företag väljer att köpa en vit bil och folierar dem sedan i företagets färger. När bilarna ska säljas tar man av folien, och under har man en fin vit lack.

Man kan även delfoliera sin bil om man tycker det blir för mycket att göra hela bilen. Här är det bara fantasin som sätter gränser, man kan tex foliera bara taket, eller motorhuven, men också i olika mönster.

Vad kostar en foliering av bil?

Från cirka 20 000:- (ex moms) och uppåt. Man brukar säga att bilen ska upplevas i annan färg från ungefär 1,5 meters avstånd.
Priset beräknas på bilmodell, typ av folie och vilka delar som ska folieras. Man kan till exempel ibland släppa handtag och backspeglar för att få ner priset något.

Hur länge håller en foliering av bil?

Hur länge folieringen håller beror till största del på hur man tar hand om den. Se till att tvätta bilen ofta och ta snabbt bort fågelspillning och insekter. Det finns även speciella schampo och vax som hjälper till att bevara glans och skyddar ytan. Du hittar dem i vår webshop.
Det beror också på hur bilen står parkerad. En folierad bil som står ute i väder och vind kommer ha kortare livslängd än en som förvaras i garage när den inte används.

Hur tvättar man en folierad bil?

Det finns vissa saker man kan göra för att få sin foliering att hålla sig fin längre.
Dels bör man vara noga med tvätt, och hur man tvättar (se råd nedan). Sedan kan man även använda sig av schampo och vax som är speciellt avsedda för folierade bilar. Dessa hittar du i vår webshop.

 • Tvättråd:
  Håll bilen ren. Smuts torkar med tiden ut folien så detta är viktigt för en längre hållbarhet. Är bilen bara lite smutsig kan det räcka med att bara skölja av den då smuts brukar lossna relativt enkelt från folie. Att skölja av bilen ofta hjälper även till att minska risken för repor i folien, så börja alltid med det vid tvätt.
  Vänta dock gärna en vecka med att tvätta en helt nyfolierad bil.
  Undvik helst automatiska tvätthallar.
 • Rengöringsmedel:
  Rengöringsmedlet får inte ha en slipande effekt, vara högaktigt surt eller alkaliskt.
  (ett PH-värde mellan 6-8 rekomenderas) och det måste vara fritt från starka lösningsmedel eller alkoholer.
 • Högtryckstvätt:
  Använd så lågt tryck som möjligt, ej över 75 Bar på 50cm avstånd. Undvik varmare vatten än 75° C. Undvik helst även väldigt kallt vatten då kylan gör att folien kan bli något sprödare.
  Undvik att spruta snett in mot foliekanten utan håll aggregatet rakt framifrån, dvs vinkelrätt mot ytan.
  Var extra försiktig om fordonet kommer direkt utifrån och det är minusgrader ute.
 • Avfettning:
  Långvarig exponering av naturavfettningsmedel kan negativt påverka dekoren och övriga plastdetaljer.
  Tvätta och skölj noga så fort smutsen är lös. Tänk på att lång exponeringstid och solvärme kan förstärka naturavfettningsmedlens negativa påverkan.

Här kan du läsa mer om hur du tvättar en folierad bil.

Måste man registrera om bilen efter foliering?

Nej, det behöver du inte då det inte räknas som en permanent förändring av bilens färg.

Kan man foliera bilen själv?

Vi rekommenderar inte att foliera bilen själv. Dels är folien som används för detta är ganska dyr om man ska ha en av hög kvalité. Olika folier kräver också olika tekniker och har man inte koll på det så är det svårt att hantera folien rätt. Folien behöver också eftervärmas på ställen där den blivit sträckt och om du inte gör det kommer folien garanterat att börja krypa och släppa.

Är det svårt att foliera en bil?

Har man aldrig eller vid ett fåtal gånger folierat något, så ja, då är det svårt. Våra montörer har gått flertalet utbildningar för att bli certifierade foliemontörer. Det krävs att du vet hur folien fungerar och hur den kommer att bete sig.

Kan man vaxa en folierad bil?

Om du har en blank folie går det alldeles utmärkt att vaxa den. Du hittar vax speciellt framtaget för folierade bilar i vår webshop. Den ger en smuts och vattenavvisande yta som gör att folien håller sig fin längre.

 

Inläggets innehåll

Få en offert

Fyll i formuläret så återkommer vi snarast

Folierad bil i solnedgång

VI SÖKER PRODUKTIONSPERSONAL MED INRIKTNING MONTAGE.

Vi på Sign Solutions har i över 25 år försett Halmstads företag med snygga reklamlösningar. Nu söker vi produktion-/montagepersonal till vårt kreativa och härliga team.