Tips om kontrastmarkeringar

Vad är en kontrastmarkering för glas?

Kontrastmarkeringar för glas är en självhäftande dekal som monteras på glasrutor och glasdörrar för att förhindra att personer går in i dem. Dessa dekaler har samma färg på både framsida och klistersida så de syns tydligt från båda håll.
Många väljer markeringar i två kontrasterande färger för extra tydlighet.

I vår webshop hittar du kontrastmarkeringar i flera olika mönster och färger att välja på. Skulle de inte passa är det bara att höra av sig så tar vi fram markeringar som passa för er.

När behövs markeringar på glas?

Kontrastmarkeringar behövs när det finns risk för att personer ska gå in i glasrutorna.
Det gäller framför allt stora glasytor och dörrar med stora glaspartier som kan vara svåra att upptäcka på grund av till exempel bländande lampor, svag belysning, låg kontrast mot bakgrund etc.
Man rekommenderar att sätta markeringarna i två höjder så att både barn, vuxna och sittande ska kunna upptäcka dem.

Vilken höjd ska kontrastmarkeringar sitta på?

Rekommenderat är att sätta markeringarna i två höjder, 90cm och 150cm. Detta för att dem ska vara synliga för både barn, vuxna och sittande.

Vi monterar ofta kontrastmarkeringar och hjälper er gärna med detta.

Hur ska en markering på glas se ut?

Det finns inga regler som säger hur en kontrastmarkering ska se ut, utan det anpassas efter behov och situation. Det kan vara ellipser, streck, företagslogo eller annat mönster. Vi har flera olika sorters markeringar  i vår webshop, och passar inte dem kan vi även anpassa efter era önskemål.
Ofta väljer man att sätta markeringarna i två olika färger för att ge ännu bättre tydlighet. Tänk på att dem bör vara i samma färg på både fram och klistersida så att de syns lika bra från båda håll.

Vilka glas behöver märkas upp?

Stora glasytor som kan misstas för en öppning ska förses med kontrastmarkering enligt boverkets byggregler ”skydd mot sammanstötning”. Även glasdörrar med stora glaspartier ska förses med markeringar då dessa annars kan misstas för att stå öppna. Vanliga former är ellipser eller fyrkanter som man montera i två höjder, i två kontrasterande färger.

I vår webshop hittar du kontrastmarkeringar i flera olika mönster och färger att välja på. Skulle de inte passa är det bara att höra av sig så tar vi fram markeringar som passa för er.

Varför krävs kontrastmarkeringar?

Kontrastmarkeringar används för att förhindra onödiga olyckor där personer går in i glasdörrar och glaspartier i tron om att det är en öppning, eller helt enkelt inte uppfattar att där sitter glas.
Det kan vara extra svårt för människor med svårigheter att upptäcka dessa glaspartier och för att de ska kunna ta sig runt utan svårigheter behöver dem förses med någon typ av markering, så att publika och allmänna platser blir tillgängliga för alla.

Vilka byggnader ska ha markeringar på glas?

Kontrastmarkeringar ska sättas på stora glaspartier samt dörrar med stora glasytor i publika och allmänna platser. Även gemensamma ytor i bostadshus ska ha markeringar.

Är det lag på att ha kontrastmarkeringar?

I boverkets byggregler finns ett krav som heter ”skydd mot sammanstötning”. Det innebär att glasytor som kan förväxlas med dörrar eller öppningar samt dörrar med stora glasytor ska vara tydligt markerade.
Detta för att de kan vara svåra att upptäcka på grund av bländande lampor, svag belysning, inredning eller annat som kan göra det svårare att se glasytorna.

 

Inläggets innehåll

Få en offert

Fyll i formuläret så återkommer vi snarast

Folierad bil i solnedgång

VI SÖKER PRODUKTIONSPERSONAL MED INRIKTNING MONTAGE.

Vi på Sign Solutions har i över 25 år försett Halmstads företag med snygga reklamlösningar. Nu söker vi produktion-/montagepersonal till vårt kreativa och härliga team.