Avfall Sveriges nya pictogramsystem för avfallshantering

Visste du att Sverige, ja hela Norden faktiskt, är på väg att få ett och samma pictogramsystem för avfallshantering? Detta genom ett samarbete mellan Avfall Sverige och dess systerorganisationer i de Nordiska länderna som tillsammans utvecklat detta pictogramsystem, som ursprungligen uppkom i Danmark.

Detta innebär att till exempel plastförpackningar, kommer se likadan ut oavsett om du sorterar hemma, på allmän plats eller på återvinningscentralen.

Det gör det mycket lättare att sortera rätt!

Var kan man köpa dekaler till åvc?

I Sign solutions webshop kan ni köpa Avfall Sveriges produkter direkt på nätet. Ni köper endast dem dekalerna ni vill ha. Har ni bara behov av plast, papper och restavfall, då köper ni endast dem. Det är inget tvång att ta in alla fraktioner, men vi erbjuder samtliga för den som vill. Det finns vissa standardstorlekar, men har ni andra behov eller önskar er logo på dekalerna så löser vi det också.

Vad är Avfall Sverige?

”Avfall Sverige” är en organisation i Sverige som arbetar inom avfalls- och återvinningssektorn. Dess officiella namn är ”Svenska Avfall Sverige” och det är branschorganisationen för avfalls- och återvinningsföretag i Sverige. Organisationen arbetar för att främja hållbar avfallshantering och återvinning.

Varför ska man ha sorteringssymboler på soptunnor?

Snart kan hela Sverige, och hela Norden, ha ett gemensamt sätt att vägleda kring sortering av avfall. Samma symboler ska kunna finnas på mjölkförpackningen, i soprummet och på återvinningscentralen. Det ska göra det lättare att sortera avfallet rätt, vilket i sin tur ger mer material till återvinning.

Det är helt frivilligt att ansluta sig till detta, men här är några bra anledningar att skaffa det;

  • Minskad felsortering,vilket ger en mindre kostnad.
  • Kommer med tiden bli samma i hela Norden.
  • Ökad sortering, för det blir lättare att göra rätt helt enkelt.
  • Ökad tydlighet, man känner igen symbol och färger från både allmänna
  • platser, sorteringen hemma, förpackningar och från återvinningscentraler
  • Och såklart, en bättre miljö.

I vår webshop kan du köpa sorteringssymboler för soptunnor!

Vad kostar dekaler till Avfall sverige?

Våra dekaler är av högsta kvalité och dessutom hårdhäftande, vilket gör att de sitter på de flesta underlag. Priset beror på storlek och antal dekaler du önskar beställa. Du hittar all info i vår webshop.

Vilka dekaler ska man ha till avfallshantering?

Du väljer helt själv vilka av Avfall Sveriges dekaler du önskar använda. Det är inget tvång att ta in alla fraktioner, men vi erbjuder samtliga för den som vill. Det finns vissa standardstorlekar, men har ni andra behov eller önskar er logo på dekalerna så löser vi det också. Tveka inte att höra av dig till oss!

Har man olika symboler på skyltarna på åvc och hemma?

Nej, det är detta som är det smarta med Avfall sveriges nya ”sopspråk”. Symboler, färger och namn är samma oavsett var du sorterar någonstans. Detta för att göra det enklare att göra rätt. Plast är till exempel alltid lila och trädgårdsavfall alltid grön. Man har sedan underkategorier till dessa, trädgårdsavfall har till exempel 8st underkategorier där du bland annat hittar jord, ris & grenar och invasiva växter. Alla gröna men med olika symboler och namn.
I vår webshop hittar du allt du behöver för dina nya avfallsdekaler.

Varför är de nya symbolerna från Avfall sverige bättre ?

”Det nya sopspråket” är tredelat: tydliga symboler kombineras med enhetliga namn på olika avfallsslag och vägledande färger. Rött signalerar exempelvis farligt avfall, orange är elavfall, mörkgrönt vägleder trädgårdsavfallet rätt, och lila betyder plastavfall. Experter på kommunikation, på avfallshantering och beteendevetenskap har rådfrågats och systemet har testats på allmänheten, allt för att det ska bli så enkelt och tydligt som möjligt. Är det enkelt och tydligt ökar mängden avfall som sorteras till  återvinning, och det vinner alla på, inte minst vår miljö.

Vad är återvinningsskyltar?

Avfall Sveriges återvinningskyltar som du hittar i vår webshop är skyltar som används för att informera och guida människor om hur man korrekt sorterar och återvinner olika typer av material. Dessa skyltar används till exempel vid återvinningsstationer, insamlingsplatser och vid hemsortering för att göra det lättare för människor att identifiera var olika typer av material ska placeras.

Avfall Sveriges skyltar innehåller symboler, färger och text som tydligt visar vilka typer av material som kan återvinnas och hur de ska sorteras. Symbolerna inkluderar piktogram som representerar olika materialtyper, som papper, plast, metall eller glas. Färger används för att ytterligare underlätta identifieringen och sorteringen, till exempel genom att associera en specifik färg med varje materialkategori.

Syftet med återvinningskyltarna är att göra det enklare för allmänheten att delta i återvinningsprocessen och att minska risken för felaktig sortering. Genom att ha tydlig och enhetlig skyltning kan man främja en effektivare återvinning och bidra till att minska mängden avfall som hamnar på deponi.

Vad är återvinningsdekaler?

Avfall Sveriges dekaler som du kan köpa i vår webshop, innehåller symboler, färger och text som tydligt visar vilka typer av material som kan återvinnas och hur de ska sorteras. Symbolerna inkluderar piktogram som representerar olika materialtyper, som papper, plast, metall eller glas. Färger används för att ytterligare underlätta identifieringen och sorteringen, till exempel genom att associera en specifik färg med varje materialkategori.

Dessa dekaler används ofta på återvinningsstationer, insamlingsplatser och vid hemsortering för att uppmuntra människor att sortera sina avfall korrekt och bidra till återvinningsprocessen. Återvinningsdekaler är en del av insatserna för att öka medvetenheten och främja miljövänligare avfallshantering och återvinningssystem.

Vad är hemsortering?

Hemsortering är den sortering du gör av dina sopor hemma. Avfall Sverige har här, tillsammans med sina systerorganisationer i de Nordiska länderna utvecklat ett pictogramsystem, som gör det enklare at sortera rätt. Idén är att i förlängningen ska samma symboler kunna finnas på mjölkförpackningen, i soprummet och på återvinningscentralen. Det ska göra det lättare att sortera avfallet rätt, vilket i sin tur ger mer material till återvinning.

Du hittar allt du behöver i skylt och dekalväg i vår webshop.

Vad är en avfallsfraktion?

Det svenska skyltsystemet för avfallssortering är uppdelat i en del för hushållsnära insamling och en del för återvinningscentraler.

Den hushållsnära är uppdelad i 10 fraktioner, som är trädgårdsavfall, matavfall, glas, papper, kartong, elavfall, farligt avfall, plast, metall och restavfall.

Återvinningscentralernas fraktioner är uppdelade i 12, som är trädgårdsavfall, matfett, återbruk, glas, papper, byggavfall, kartong, elavfall, farligt avfall, plast, metall och restavfall.

 

 

 

Inläggets innehåll

Få en offert

Fyll i formuläret så återkommer vi snarast

Folierad bil i solnedgång

VI SÖKER PRODUKTIONSPERSONAL MED INRIKTNING MONTAGE.

Vi på Sign Solutions har i över 25 år försett Halmstads företag med snygga reklamlösningar. Nu söker vi produktion-/montagepersonal till vårt kreativa och härliga team.